Innostukseni tähän leipään sain uusimmasta Leivotaan -lehdestä, jossa huomasin puolukka-pähkinäleivän ohjeen. Leipä näytti niin herkulliselta, että ohjeesta täytyi heti kehitellä gluteeniton versio. Tosin se vaati kolme testauskertaa. Aina ei mene maaliin eka kerralla. 😉
Jauhot muutin gluteenittomiksi ja niiden määrää vähensin. Hasselpähkinöiden tilalle laitoin cashewpähkinöitä. Puolukan korvasin kuivatuilla karpaloilla ja jogurtin piimällä. Kohotusaineena käytetään soodaa.
Gluteenittomasta karpalo-pähkinäleivästä tuli mehevä ja maukas. Kuivattu karpalo tuo mukavasti makeutta leipään. Pähkinät ja siemenet lisäävät leivän kuitupitoisuutta ja niitä on kiva rouskutella. Tämä leipä säilyy hyvänä useamman päivän ajan.
Viikonloppuna löydettiin karpaloita Lapakiston suolta. Päätin testata ohjeen vielä tuoreilla karpaloilla. Vähensin karpaloiden määrän yhteen desiin – happamia kun ovat, ja tuplasin siirapin määrän. Leipä tuntui aika pehmeältä eilen illalla uunista otettuna, joten annoin sen vetäytyä tähän aamuun. Nyt aamulla leipä oli loistava. Rakenne kuohkea ja mikä ihana mehevä makeus. Karpalosattumatkin näyttivät kauniilta ja taittoivat sopivasti leivän makeutta.
Muokattu 17.10.2021 Auringonkukansiementen väri leivässä saattaa muuttua vihreäksi seuraavana päivänä. Tähän vaikuttaa kohotusaine, mutta kyseessä on täysin vaaraton ulkonäön muutos. Voit halutessasi jättää auringonkukansiemenet pois leivästä, jos värimuutos häiritsee.
Raaka-aineet
3 dl gluteenitonta karkeaa jauhoseosta (Semper)
2 dl gluteenitonta hienoa jauhoseosta (Semper)
1 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
1½ dl cashew-pähkinöitä
1 dl auringonkukansiemeniä
½ dl rouhittuja pellavansiemeniä
1½ dl kuivattuja karpaloita
1 tl suolaa
2 tl soodaa
5 dl piimää
½ dl tummaa siirappia
Päälle
1-2 rkl auringonkukansiemeniä
Näin valmistat
Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele margariinilla 1½ litran leipävuoka.
Rouhi pähkinät. Mittaa kaikki kuivat aineet isoon kulhoon. Sekoita aineet keskenään.
Sekoita piimän joukkoon siirappi ja kaada seos kuivien aineiden joukkoon.
Sekoita taikina tasaiseksi taikinaksi.
Nosta taikina isolla lusikalla voideltuun vuokaan. Ripottele pinnalle auringonkukansiemeniä.
Paista leipää uunissa noin 50-55 minuuttia.
Anna leivän jäähtyä hetki vuoassa ja kumoa sen jälkeen leipä ritilälle.
Anna jäähtyä liinan alla ennen leivän leikkaamista.
Vinkit
Jos teet leivän tuoreista karpaloista, vähennä karpaloiden desiin ja lisää siirappia. Anna valmiin leivän tekeytyä seuraavaan päivään, jolloin se on parhaimmillaan.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
15 kommenttia
Tämä on positiivinen yllätys, maku on hyvä, sooda ei maistu yhtään. Usein soodalla kohotetuissa leivissä se tuo saippuaisen maun esiin. Ehkä puolukat tässä toimivat niin että hapokkuus vie sen. Tätä tulen tekemään.
Kiva kun tykkäsit leivästä 🙂
Toimiiko tämän leivän kohdalla tikkutesti? Leivät ovat olleet vaikka kuinka kauan uunissa mutta tikku on aina taikinainen.
Vastustaa… Mutta vielä minä saan nämä onnistumaan!
Jos teit ohjeen mukaisilla raaka-aineilla ja määrillä, niin pitäisi kyllä toimia. Voit pitää leipiä uunissa pitempään. Toivottavasti onnistuivat.
Vuokaleivän ohjeessa liian korkea paistolämpötila, 225 – pitäisikö olla 175? Ja paistoaika 50 min. Korkeammalla lämpötilalla ei ehdi kypsyä sisältä, vaikka kuori on rapea ja maukas.
Paistolämpötila on olennainen kypsymisen kannalta. Ohjeessani on lämpötilana 175 astetta ja paistoaika 50-55 min. Leipä kannattaa paistaa uunin alaosassa, esimerkiksi toiseksi alimmalla tasolla. Tällöin se kypsyy tasaisesti.
Miten Viljatuotteen jauhot sopivat tähän, esim vaalea ja tumma jauhoseos tai joku muu? Vai hankinko suosiolla Semperin jauhoja?
Suosittelen käyttämään Semperin jauhoja. Virtasalmen jauhoseoksissa on paljon psylliumia, jolloin jauhojen määrää tulee vähentää.
Auts. Ostin pellavansiemeniä. Kokonaisia. En rouhittuja.
Pitänee lykätä leivän leipomista.
Voit käyttää myös kokonaisia pellavansiemeniä. Niitä kun tulee vain ½ dl.
Tämä leipä on mahtava! Hieman kyllä pelästytti seuraavana päivänä smaragdin vihreät pilkut leivässä.. tarkemmin tutkittuani huomasin, että auringonkukansiemenet loistivat vihreänä. Google tiesi kertoa, että sooda saattaa tehdä tämän. Makuun ei vaikuttanut. Ulkonäkö oli lopulta upea; karpalon punainen ja siementen kirkas vihreä väri ?
Loistavaa, että olet leiponut karpalo-pähkinäleipää ja tykkäsit leivästä. 🙂 Sooda tosiaan voi värjätä auringonkukansiemenet vihreiksi, mutta se ei ole vaarallista. Aurinkoista pääsiäistä ja leivonnaniloa! 🙂
Tämä on paras gluteeniton leipä, mitä olen saanut pari kuukautta keliakiadiagnoosin jälkeen. Kiitos reseptistä.
Kiitos ihanasta palautteestasi.:) Olet uuden tilanteen edessä, toivottavasti blogistani on sinulle paljon iloa ja hyötyä. Oletko jo kokeillut gluteenittomien kauraleipästen ohjettani? Ne ovat mielestäni myös tosi hyviä.
Tämä on positiivinen yllätys, maku on hyvä, sooda ei maistu yhtään. Usein soodalla kohotetuissa leivissä se tuo saippuaisen maun esiin. Ehkä puolukat tässä toimivat niin että hapokkuus vie sen. Tätä tulen tekemään.