Gluteeniton karpalo-pähkinäleipä

Himoleipuri

Innostukseni tähän leipään sain uusimmasta Leivotaan -lehdestä, jossa huomasin puolukka-pähkinäleivän ohjeen. Leipä näytti niin herkulliselta, että ohjeesta täytyi heti kehitellä gluteeniton versio. Tosin se vaati kolme testauskertaa. Aina ei mene maaliin eka kerralla. 😉

Jauhot muutin gluteenittomiksi ja niiden määrää vähensin. Hasselpähkinöiden tilalle laitoin cashewpähkinöitä. Puolukan korvasin kuivatuilla karpaloilla ja jogurtin piimällä. Kohotusaineena käytetään soodaa.

Kuivat aineet sekoitetaan keskenään. Piimän joukkoon pyöräytetään siirappi ja seos kaadetaan kuivien aineiden joukkoon.
Taikinan pinta tasoitetaan lusikalla ja päälle ripotellaan auringonkukansiemeniä.

Gluteenittomasta karpalo-pähkinäleivästä tuli mehevä ja maukas. Kuivattu karpalo tuo mukavasti makeutta leipään. Pähkinät ja siemenet lisäävät leivän kuitupitoisuutta ja niitä on kiva rouskutella. Tämä leipä säilyy hyvänä useamman päivän ajan.

Valmis leipä on hyvä siirtää ritilän päälle jäähtymään.

Viikonloppuna löydettiin karpaloita Lapakiston suolta. Päätin testata ohjeen vielä tuoreilla karpaloilla. Vähensin karpaloiden määrän yhteen desiin – happamia kun ovat, ja tuplasin siirapin määrän. Leipä tuntui aika pehmeältä eilen illalla uunista otettuna, joten annoin sen vetäytyä tähän aamuun. Nyt aamulla leipä oli loistava. Rakenne kuohkea ja mikä ihana mehevä makeus. Karpalosattumatkin näyttivät kauniilta ja taittoivat sopivasti leivän makeutta.

Karpalo-pähkinäleipä leivottuna tuoreista karpaloista. Eikö olekin kaunis?

Tuoreen leivän tuoksua alkaneeseen viikkoosi!

Muokattu 17.10.2021 Auringonkukansiementen väri leivässä saattaa muuttua vihreäksi seuraavana päivänä. Tähän vaikuttaa kohotusaine, mutta kyseessä on täysin vaaraton ulkonäön muutos. Voit halutessasi jättää auringonkukansiemenet pois leivästä, jos värimuutos häiritsee.

Gluteeniton karpalo-cashewleipä

Himoleipuri Innostukseni tähän leipään sain uusimmasta Leivotaan -lehdestä, jossa huomasin puolukka-pähkinäleivän ohjeen. Leipä näytti niin herkulliselta, että… Suolaiset gluteeniton, leipä, vuokaleipä, pähkinä-siemenleipä, karpalo, cashew, auringonkukansiemen, pellavarouhe, hiivaton European Tulosta
Serves: 1 leipävuoka
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Raaka-aineet

3 dl gluteenitonta karkeaa jauhoseosta (Semper)
2 dl gluteenitonta hienoa jauhoseosta (Semper)
1 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
1½ dl cashew-pähkinöitä
1 dl auringonkukansiemeniä
½ dl rouhittuja pellavansiemeniä
1½ dl kuivattuja karpaloita
1 tl suolaa
2 tl soodaa
5 dl piimää
½ dl tummaa siirappia

Päälle
1-2 rkl auringonkukansiemeniä

Näin valmistat

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele margariinilla 1½ litran leipävuoka.

Rouhi pähkinät. Mittaa kaikki kuivat aineet isoon kulhoon. Sekoita aineet keskenään.

Sekoita piimän joukkoon siirappi ja kaada seos kuivien aineiden joukkoon.

Sekoita taikina tasaiseksi taikinaksi.

Nosta taikina isolla lusikalla voideltuun vuokaan. Ripottele pinnalle auringonkukansiemeniä.

Paista leipää uunissa noin 50-55 minuuttia.

Anna leivän jäähtyä hetki vuoassa ja kumoa sen jälkeen leipä ritilälle.

Anna jäähtyä liinan alla ennen leivän leikkaamista.

Vinkit

Jos teet leivän tuoreista karpaloista, vähennä karpaloiden desiin ja lisää siirappia. Anna valmiin leivän tekeytyä seuraavaan päivään, jolloin se on parhaimmillaan.

Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!

Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.

Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂

Muita ohjeita

15 kommenttia

Kokeilija leipuri 16.2.2023 - 11:58

Tämä on positiivinen yllätys, maku on hyvä, sooda ei maistu yhtään. Usein soodalla kohotetuissa leivissä se tuo saippuaisen maun esiin. Ehkä puolukat tässä toimivat niin että hapokkuus vie sen. Tätä tulen tekemään.

Vastaa
Himoleipuri 16.2.2023 - 20:57

Kiva kun tykkäsit leivästä 🙂

Vastaa
Jauhis 14.12.2021 - 19:15

Toimiiko tämän leivän kohdalla tikkutesti? Leivät ovat olleet vaikka kuinka kauan uunissa mutta tikku on aina taikinainen.
Vastustaa… Mutta vielä minä saan nämä onnistumaan!

Vastaa
Himoleipuri 15.12.2021 - 23:31

Jos teit ohjeen mukaisilla raaka-aineilla ja määrillä, niin pitäisi kyllä toimia. Voit pitää leipiä uunissa pitempään. Toivottavasti onnistuivat.

Vastaa
Anne Sointu 20.4.2022 - 19:54

Vuokaleivän ohjeessa liian korkea paistolämpötila, 225 – pitäisikö olla 175? Ja paistoaika 50 min. Korkeammalla lämpötilalla ei ehdi kypsyä sisältä, vaikka kuori on rapea ja maukas.

Vastaa
Himoleipuri 26.4.2022 - 22:27

Paistolämpötila on olennainen kypsymisen kannalta. Ohjeessani on lämpötilana 175 astetta ja paistoaika 50-55 min. Leipä kannattaa paistaa uunin alaosassa, esimerkiksi toiseksi alimmalla tasolla. Tällöin se kypsyy tasaisesti.

Vastaa
Jauhis 11.11.2021 - 12:24

Miten Viljatuotteen jauhot sopivat tähän, esim vaalea ja tumma jauhoseos tai joku muu? Vai hankinko suosiolla Semperin jauhoja?

Vastaa
Himoleipuri 11.11.2021 - 22:08

Suosittelen käyttämään Semperin jauhoja. Virtasalmen jauhoseoksissa on paljon psylliumia, jolloin jauhojen määrää tulee vähentää.

Vastaa
Jauhis 14.12.2021 - 16:21

Auts. Ostin pellavansiemeniä. Kokonaisia. En rouhittuja.
Pitänee lykätä leivän leipomista.

Vastaa
Himoleipuri 15.12.2021 - 23:28

Voit käyttää myös kokonaisia pellavansiemeniä. Niitä kun tulee vain ½ dl.

Vastaa
Jutta 31.3.2021 - 10:55

Tämä leipä on mahtava! Hieman kyllä pelästytti seuraavana päivänä smaragdin vihreät pilkut leivässä.. tarkemmin tutkittuani huomasin, että auringonkukansiemenet loistivat vihreänä. Google tiesi kertoa, että sooda saattaa tehdä tämän. Makuun ei vaikuttanut. Ulkonäkö oli lopulta upea; karpalon punainen ja siementen kirkas vihreä väri ?

Vastaa
Himoleipuri 31.3.2021 - 14:43

Loistavaa, että olet leiponut karpalo-pähkinäleipää ja tykkäsit leivästä. 🙂 Sooda tosiaan voi värjätä auringonkukansiemenet vihreiksi, mutta se ei ole vaarallista. Aurinkoista pääsiäistä ja leivonnaniloa! 🙂

Vastaa
Heli Kylliäinen 9.1.2021 - 22:07

Tämä on paras gluteeniton leipä, mitä olen saanut pari kuukautta keliakiadiagnoosin jälkeen. Kiitos reseptistä.

Vastaa
Himoleipuri 11.1.2021 - 11:29

Kiitos ihanasta palautteestasi.:) Olet uuden tilanteen edessä, toivottavasti blogistani on sinulle paljon iloa ja hyötyä. Oletko jo kokeillut gluteenittomien kauraleipästen ohjettani? Ne ovat mielestäni myös tosi hyviä.

Vastaa
Kokeilija leipuri 16.2.2023 - 11:57

Tämä on positiivinen yllätys, maku on hyvä, sooda ei maistu yhtään. Usein soodalla kohotetuissa leivissä se tuo saippuaisen maun esiin. Ehkä puolukat tässä toimivat niin että hapokkuus vie sen. Tätä tulen tekemään.

Vastaa

Jätä kommentti

 

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Hyväksy Lue lisää