Mitä tekisi tähteeksi jääneestä perunamuusista? Perunarieskat ovat varmasti tuttu tapa hyödyntää muusi. Voit laittaa muusia myös suolaisten piirakoiden pohjataikinaan. Huomasin, että blogistani puuttuu ohje perunamuusipohjaiseen piirakkapohjaan, joten testasin ainesuhteet gluteenittomalla kinkkupiirakalla.

Gluteenittomana jauhona käytin Virtasalmen Viljatuotteen vaaleaa jauhoseosta. Myös Pirkan vaalea jauhoseos sopii. Pohjataikinassa kuivat aineet sekoitetaan ja niiden joukkoon nypitään margariini. Perunamuusi lisätään viimeisenä. Jos taikina tuntuu turhan topakalta, voit lisätä siihen hieman vettä. Tämän ehtii tekemään myös taikinan vetäytymisen jälkeen. Jos perunamuusi on löysää, vettä ei tarvita. Me tykätään paksusta muusista, jolloin vesitilkka taikinaan on tarpeen.

Laitoin täytteeseen klassisia kinkkupiirakan aineksia: kinkkusuikaleita, punaista ja keltaista paprikaa, pienen punasipulin, persiljaa ja juustoraastetta. Muna-kermaseokseen käytin ruokakermaa, mutta yhtä hyvin kuohukerma tai maito tai edellä mainittujen sekoitus sopivat.

Gluteenittomasta kinkkupiirakasta tuli tosi herkullista. Pohja oli täydellinen. Mehevä ja maukas, reunat rapeat. Perunassa sen salaisuus. Jos haluat pellillisen kinkkupiirakkaa, tuplaa aineet.

T. Himoleipuri Leila

Raaka-aineet
Pohja
1½ dl gluteeniton vaaleaa jauhoseosta, Pirkka tai Virtasalmen Viljatuote
1 dl kaura- tai tattarihiutaleita
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
100 g margariinia
2 dl perunamuusia
tarvittaessa ½ dl vettä
Täyte
1 pss (= 200 g) kinkkusuikaleita
1 pieni punainen paprika
1 pieni keltainen paprika
1 punasipuli
½ dl tuoretta persiljaa tai ruohosipulia
2 dl juustoraastetta
2 munaa
2 dl ruokakermaa
½ tl pippurisekoitusta
(ripaus suolaa halutessasi)
Näin valmistat
Voitele iso piirakkavuoka. Jos haluat tehdä pellillisen kinkkupiirakkaa, tuplaa piirakan raaka-aineet.
Valmista taikina. Sekoita kuivat aineet keskenään. Kuutio margariini ja nypi kuivien aineiden joukkoon. Lisää lopuksi jäähtynyt perunamuusi. Lisää tarvittaessa hieman vettä, jos taikina tuntuu liian topakalta. Laita taikina tekeytymään jääkappiin täytteen valmistuksen ajaksi.
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Valmista täyte. Leikkaa paprikat pieniksi kuutioiksi. Hienonna punasipuli ja persilja. Sekoita kulhossa keskenään kinkkusuikaleet ja paprikakuutiot, hienonnettu punasipuli ja persilja sekä juustoraaste.
Painele taikina kostutetuin käsin piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.
Levitä täyte pohjan päälle.
Vatkaa käsivispilällä ruokakerma ja kananmunat sekaisin. Mausta pippuriseoksella ja halutessasi suolalla.
Kaada kerma-munaseos täytteen päälle.
Paista uunin keskitasossa noin 35 minuuttia tai kunnes piirakka on kauniin ruskea.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
2 kommenttia
Peltileivästä tuli hyvä Iso kiitos ????
Kiva kuulla, kiitos 🙂