Gluteeniton päärynä-sinihomejuustopiirakka

Himoleipuri

Päärynäkausi on parhaimmillaan. Pohdin mitä suolaista voisin leipoa päärynöistä. Blogistani löytyy jo superherkullisen suklaa-päärynäpiirakan ohje. Sillä ei passaa nyt herkutella. Tämä leivontablogiharrastus kun tuppaa tuomaan lisää mittaa vyötärölle. Pyrin aina vuoden vaihtuessa tekemään ryhtiliikkeen ja panostamaan enemmän suolaisiin leivonnaisiin. Suolaiset piirakat käyvät hyvin lounaasta salaatin kanssa.

Leivoin viime viikonloppuna gluteenittoman päärynä-sinihomejuustopiirakan. Rakastan sinihomejuustoa. Päärynä puolestaan sopii paremmin kuin hyvin sinihomejuuston kaveriksi. Piirakkaan kannattaa valita ehdottomasti tuoreita päärynöitä, ei purkista. Päärynät saavat olla napakan kiinteitä, ne kypsyvät kyllä uunissa. Pohjaan laitoin gluteenittomia kaurahiutaleita tuomaan rapeaa rakennetta sekä hienoa gluteenitonta jauhoseosta ja mantelijauhetta.

Näitä tarvitset piirakan pohjaan ja täytteeseen

Päärynät viipaloidaan pituussuunnassa ohuiksi ja ladotaan vinottain pohjan päälle. Sinihomejuusto murustellaan sormin päärynäviipaleille isoina paloina. Lopuksi kaadetaan kerma-munaseos.

Tein piirakan irtopohjavuokaan. Yhtä hyvin voit käyttää pyöreää piirakkavuokaa.

Piirakasta tuli tosi mehevän näköinen

Piirakan ollessa uunissa sain idean laittaa pähkinöitä ja hunajaa piirakan pinnalle.  Ne kannattaa lisätä vasta kun piirakka on hieman jäähtynyt. Päärynä-sinihomejuustopiirakka maistuu ihanasti yhtäaikaa suolaiselta että makealta. Pekaanipähkinät kyllä kruunasivat kokonaisuuden, nam!

Herkullista viikonloppua!
t. Himoleipuri Leila

Gluteeniton päärynä-sinihomejuustopiirakka

Himoleipuri Päärynäkausi on parhaimmillaan. Pohdin mitä suolaista voisin leipoa päärynöistä. Blogistani löytyy jo superherkullisen suklaa-päärynäpiirakan ohje. Sillä… Suolaiset gluteeniton, suolainen piirakka, päärynä, sinihomejuusto, päärynä-sinihomejuustopiirakka European Tulosta
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Raaka-aineet

Pohja
100 g margariinia
1 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
1 dl mantelijauhetta
1½ dl gluteenitonta hienoa jauhoseosta, Semper
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
¾ dl kylmää vettä
Täyte
2–3 päärynää
150 g sinihomejuustoa
2 kananmunaa
2 dl ruokakermaa
1 pieni prk (= 150 g) ranskankermaa
mustapippuria rouhittuna
(suolaa)

Päälle
1 dl pekaanipähkinöitä
2 rkl juoksevaa hunajaa
vuonankaalia tai rucolaa

Näin valmistat

Voitele piirakkavuoka (halkaisija 24–26 cm) margariinilla. Voit tehdä piirakan myös irtopohjavuokaan. Leikkaa silloin vuoan pohjalle leivinpaperi ja voitele reunat margariinilla.

Valmista pohjataikina. Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Kuutioi margariini ja nypi joukkoon. Lisää lopuksi kylmä vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Siirrä taikinakulho vähintään 15 minuutiksi jääkaappiin, jolloin taikina kiinteytyy.

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.

Valmistele täyte. Murustele sinihomejuusto sormin. Sekoita kermat ja kananmunat keskenään pienessä kulhossa. Lisää halutessasi vähän suolaa. Pese päärynät ja kuivaa ne. Leikkaa päärynät pituussuunnassa ohuiksi viipaleiksi ja poista siemenet.

Painele taikina voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille veteen kostutetuin sormin. Lado päärynäviipaleet vinottain pohjan päälle. Ripottele sinihomejuustomurut päärynäviipaleille. Voit jättää vähän sinihomejuustoa ripoteltavaksi valmiin piirakan päälle. Kaada kerma-kananmunaseos pinnalle. Rouhi mustapippuria piirakalle.

Paista piirakkaa 225 asteisessa uunissa noin 30–35 minuuttia.

Anna piirakan vähän jäähtyä. Ennen tarjoilua ripottele pinnalle sinihomejuustomurua ja pekaanipähkinöitä. Valuta pinnalle vähän hunajaa. Koristele vuonankaalilla tai rucolalla.

Tarjoa päärynä-sinihomejuustopiirakka vihreän salaatin kera.

Vinkit

Jos haluat keventää piirakkaa, jätä ranskankerma pois täytteestä.

Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!

Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.

Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂

Muita ohjeita

4 kommenttia

Anneli v 30.11.2024 - 20:05

Voiko näitä piirakoita pakastaa? Vieraiden tulo ja leivontainnostus eivät aina kohtaa.

Vastaa
Himoleipuri 9.12.2024 - 15:44

Sekä suolaisia että makeita piirakoita voi pakastaa. Samoin kahvikakkuja. Usein leikkaan kakun tai piirakan muutamaksi palaksi, ettei tarvitse ottaa koko kakkua tai piirakkaa sulamaan. Mukavaa joulun odotusta ja leivonnan iloa!

Vastaa
Pirkko Hellsten 19.7.2023 - 15:03

Päärynä-sinihomejuustopiirakka on aivan erinomainen ja todella pidetty tarjottaessa ystäville. Huomasin, että ranskankerman voisi jättää pois, mutta mitä sitten tapahtuu pohjataikinalle?

Vastaa
Himoleipuri 25.7.2023 - 10:48

Kiitos viestistäsi. Ihana kuulla, että piirakka maistuu ? Täytteen ranskankerman voi tosiaan jättää pois. Täyte hyytyy hyvin ja säilyy mehevänä ilman sitäkin.

Vastaa

Jätä kommentti

 

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Hyväksy Lue lisää