Gluteenittomat churrot

Himoleipuri

Espanjalaiset churrot ovat pitkulaisia uppopaistettuja munkkitankoja. Ne ovat päältä ihanan rapeita ja sisältä pehmeän kuohkeita. Churrotaikinaa ei tarvitse kohottaa. Churrot ovatkin helppoja ja nopeita valmistaa ja ne sopivat loistavasti vapun herkutteluun.

Espanjassa churroja syödään aamupalaksi.

Gluteenittomien churrojen taikina muistuttaa tuulihattutaikinaa. Vesi, voi ja ripaus suolaa kiehautetaan ja joukkoon lisätään gluteeniton jauhoseos. Jauhoseokseksi valitsin Semperin hienon jauhoseoksen, joka toimii hyvin kuuman nesteen kanssa.

Vähistä aineista syntyy rapeita herkkuja. Rypsiöljy sopii hyvin churrojen paistamiseen.

Lämpimään taikinaan lisätään kevyesti vaahdotetut kananmunat pienissä erissä. Taikinan vatkaamiseen kannattaa käyttää sähkövatkainta, jolloin saat tasaisen lopputuloksen.

Ennen kuin laitat öljyn kuumenemaan, varaa kaikki tarvittavat työvälineet valmiiksi käden ulottuville. Kattilan kansi on hyvä olla lähelle, jos öljy sattuisi syttymään tuleen ylikuumenemisen takia.

Hyvät ennakkovalmistelut takaavat sujuvan työskentelyn.

Pidä pursotinpussi korkealla pursotettaessa, ettei se kosketa kuumaa öljyä. Churrotaikina on paksua, joten taikina on helpointa katkaista saksilla. Paista 3-5 churroa kerrallaan, riippuen kattilan koosta. Näin öljyn lämpötila pysyy tasaisena.

Minulla oli iso laakea kattila käytössä, joten pystyin paistamaan useamman churron yhtäaikaa.

Aito espanjalainen tapa on dipata churroja paksuun suklaakastikkeeseen. Voit myös kieritellä churrot lämpiminä kaneli-sokeriseoksessa. Jos haluat herkutella vappuna myös donitseilla, blogistani löytyy gluteenittomien uunidonitsien sekä gluteenittomien ja vegaanisten donitsien ohjeet.

Viime viikonloppuna meillä pidettiin jo vappuetkot ja herkuteltiin näillä churroilla ja mangosimalla. Varsinaiseksi vapuksi aion kokeilla suolaisia gluteenittomia donitseja, joita nautitaan limesiman kanssa. Ja onneksi pakastimesta löytyy myös muutama churro.


Iloista ja rapean herkullista vappua!
t. Himoleipuri Leila

Gluteenittomat churrot

Himoleipuri Espanjalaiset churrot ovat pitkulaisia uppopaistettuja munkkitankoja. Ne ovat päältä ihanan rapeita ja sisältä pehmeän kuohkeita. Churrotaikinaa… Makeat gluteeniton, churro, churrot, espanjalainen, munkkitanko, uppopaistettu European Tulosta
Serves: n. 25 kpl
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Raaka-aineet

2½ dl vettä
100 g voita tai margariinia
¼ tl suolaa
2½ dl hienoa gluteenitonta jauhoseosta (Semper)
2 kananmunaa

Paistamiseen
½-1 l öljyä

Pinnalle
½-1 dl sokeria
2-3 tl kanelia

Dippaukseen suklaakastike
100 g tummaa suklaata
½ dl kermaa

Näin valmistat

Mittaa vesi, voi ja suola kattilaan. Kiehauta seos ja nosta liedeltä. Lisää joukkoon jauhoseos ja vatkaa voimakkaasti puuhaarukalla, kunnes taikinasta muodostuu kiinteä taikinapallo. Voit vatkata taikinaa myös sähkövatkaimen taikinakoukuilla. Jätä seos jäähtymään.

Valmista tässä vaiheessa suklaakastike. Paloittele suklaa kulhoon. Kuumenna kerma kattilassa ja anna kiehahtaa. Kaada kerma paloitellun suklaan joukkoon. Anna seisoa hetken aikaa. Sekoita suklaa ja kerma tasaiseksi kastikkeeksi. Sekoita lautasella myös sokeri ja kaneli keskenään.

Jatka taikinan valmistamista. Vatkaa munat kulhossa kevyeksi vaahdoksi. Kaada munavaahto lämpimän seoksen joukkoon pienissä erissä ja vatkaa taikina tasaiseksi. Käytä vatkaamiseen sähkövatkainta (lankavatkaimet).

Siirrä taikina tähtityllalla varustettuun pursotinpussiin tai vahvaan muovipussiin, josta leikkaat yhden kulman auki.

Kuumenna öljy valurautapadassa tai kattilassa 170-180 asteeseen. Öljy on sopivan kuumaa, kun siihen pursotettu pieni taikinapala nousee pintaan ja alkaa heti ruskistua. Varaa kaikki tarvitsemasi työvälineet käden ulottuville.

Pursota taikinasta sormenpaksuisia, noin 10 cm:n pituisia tankoja varovasti öljyyn. Katkaise taikina saksilla. Varo, ettei pursotinpussi koske kuumaan öljyyn. Paista kerrallaan 3-5 tankoa, noin kaksi minuuttia molemmilta puolilta tai kunnes ne ovat kauniin ruskeita.

Nosta kypsät churrot reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan. Lisää seuraavat tangot paistumaan öljyyn.

Jos haluat, kierittele lämpimät churrot sokeri-kaneliseoksessa. Voit dipata churroja paksuun suklaakastikkeeseen espanjalaiseen tapaan. Tarjoa gluteenittomat churrot heti lämpiminä.

Vinkit

Churrotaikinan voit halutessasi maustaa kardemummalla, vaniljasokerilla tai sitruunankuoriraasteella.

Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!

Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.

Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂

Muita ohjeita

Jätä kommentti

 

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Hyväksy Lue lisää