Kinkkuhyrrät sopivat juhlien kahvipöydän suolaiseksi tarjottavaksi sekä väli- ja iltapalaksi. Ruokaisina ne ovat myös mainio retkieväs. Perinteisesti kinkkuhyrrät leivotaan valmiista voitaikinasta. Itse tein hyrrille gluteenittoman rahkavoitaikinan, koska en ole perusvoitaikinan suuri ystävä.

Rahka antaa taikinalle mukavasti happamuutta. Voin asemasta käytin margariinia ja lisäsin taikinaan vielä desin gluteenitonta kauralesettä tuomaan makua ja rakennetta. Kauraleseen asemasta voit käyttää myös tattarilesettä.

Rahkavoitaikina valmistetaan sekoittamalla ensin kuivat aineet keskenään, margariini kuutioidaan ja nypitään joukkoon. Viimeiseksi lisätään maitorahka ja taikina muokataan tasaiseksi käsin. Taikina on hyvä laittaa jääkaappiin muovikelmuun käärittynä vähintään tunnin ajaksi.

Gluteenittomasta rahkavoitaikinasta kaulitaan suorakaiteen muotoinen levy jauhotetulla pöydällä. Varmista kaulitsemisen aikana, ettei taikinalevy tartu pöytään. Lisää tarvittaessa gluteenitonta jauhoseosta levyn alle. Taikinalevylle ensin levitetään yrttituorejuustoa ja muut täytteen aineet ripotellaan päälle. Itse laitoin kinkkusuikaleita, kun kaupassa ei ollut muita vaihtoehtoja. Kinkkukuutiot tai -rouhe sopisi paremmin rakenteen kannalta.

Levy täytteineen rullataan korvapuustilevyn tapaan. Jos taikina meinaa repeillä käärittäessä, voit hyvin muotoilla taikinaa käsin. Leikkaa rulla 1½-2 cm levyisiksi paloiksi. Muotoile palat pyöreiksi hyrriksi ja aseta hyrrät leikkuupinta ylöspäin pellille.

Voitele gluteenittomat kinkkuhyrrät kananmunalla ja ripottele pinnalle hieman juustoraastetta.

Viime sunnuntaina kävimme Evon retkeilyalueella patikoimassa. Kylläpä nämä kinkkuhyrrät maistuivat makoisalle kuuman kaakaon kera. Varsinkin kun niitä lämmitti ensin nuotion loimussa.

t. Himoleipuri Leila

Raaka-aineet
Rahkavoitaikina
3 dl vaalea gluteenitonta jauhoseosta (Pirkka)
1 dl gluteenitonta kaura- tai tattarilesettä
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
1 tl psylliumia
250 g voita tai margariinia
1 prk (= 250 g) maitorahkaa
Täyte
50 g yrttituorejuustoa
2 dl juustoraastetta
200 g kinkkukuutioita tai -suikaleita
1 dl kuutioitua punaista paprikaa
1 dl hienonnettua purjoa
1 dl tuoretta persiljaa silputtuna
½ tl mustapippuria
Kaulintaan
½ dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta (Pirkka)
Voiteluun
1 kananmuna
Päälle
1 dl juustoraastetta
Näin valmistat
Valmista rahkataikina. Yhdistä jauhoseos, leivinjauhe, suola ja psyllium keskenään. Kuutio margariini ja nypi kuiviin aineisiin. Lisää lopuksi maitorahka ja sekoita taikina tasaiseksi käsin.
Painele taikina litteäksi ja sujauta se muovipussiin tai kääri tuorekelmuun. Nosta jääkaappiin vähintään tunniksi.
Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.
Muokkaa rahkataikina joustavaksi jauhotetulla pöydällä. Taputtele taikina käsin litteäksi ja kaulitse suorakaiteen muotoiseksi levyksi.
Sivele taikinalevylle tuorejuustoa veisten avulla. Ripottele päälle juustoraaste, kinkkukuutiot hienonnetut purjosipuli ja paprikakuutiot sekä persiljasilppu ja mustapippuri.
Kääri levy rullalle, kostuta saumakohta vedellä, jotta se kiinnittyy hyvin rullaan.
Leikkaa rulla 1½-2 cm:n paksuiksi paloiksi.
Asettele hyrräpalat pellille leivinpaperin päälle ja voitele ne kananmunalla. Ripottele päälle juustoraastetta.
Paista hyrriä noin 15 minuuttia tai kunnes ovat kauniin ruskeita.
Vinkit
Voit laittaa täytteeksi kinkun tilalle metwurstia tai beanit-murua. Jos haluat vahvempaa makua hyrriin, lisää chiliä tai jalopenoja.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
11 kommenttia
ohje kuulostaa hyvältä mutta mietin pystyiskö sitä tehdä suoraan gluteenittomaan torttutaikinaan löysin viime vuona nimittäin sellaisen levyn jo valmistaikinana
Kiva kun aiot leipoa kinkkuhyrriä. Voit tehdä ne myös valmiiseen gluteenittomaan voitaikinaan. Mukavaa leivontaa!
Oli hyvänmakuisia hyrriä. Voisko tämän tehdä piirakkana ? Sopisko tämä taikina siihen ?
Laitoin noihin hyrriin rahkan sijasta cremefraichea ja lisäksi turkkilaista jogurttia että sain sen 250g, kun ei sattunut olemaan rahkaa. En tiedä muuttiko makua mutta maukkaita olivat. En saanut muotoiltua niitä oikein kauniin näköisiksi mutta en tiedä oliko sitten tuo rahkankorvaaja syynä mutta teen kyllä uudelleen vielä rahkallakin.
Kiva, että maistui. Voit kyllä kaulita tai taputella taikinan myös piirakkapohjaksi. Puolikas taikina riittää piirakkavuokaan ja koko taikinasta tulee pellillinen. Täytteeseen kannattaa lisätä ruokakermaa ja munia, jos teet piirakan.
Hei! Voiko maitorahkan korvata samalla määrällä esim alpro greek style:ä?
Voi korvata.
Moi! Olisiko ideaaa mitä laittaisi täytteeseen paprikan sijaan? Paprika nimittäin allergisoi.
Moikka!
Voiko nuo kauraleseet jättää pois? Että laittaa gluteenittomia jauhoja sijaan?
Moikka! Pahoittelen, että vastaukseni taitaa tulla myöhässä. Kyllä voit korvata kauraleseet gluteenittomalla jauhoseoksella.
Ei tullut myöhässä, kiitos vastauksesta 🙂