Lusikkaleivät ovat pikkuleipien ehdotonta aatelia. Ne ovat juhlien suosikkipikkuleipiä, joita kaikki rakastavat. Gluteenittomat lusikkaleivät leivotaan perusraaka-aineista. Tarvitaan ainoastaan voita, sokeria, gluteenitonta jauhoseosta, vaniljasokeria ja vähän kohotusainetta. Perinteisesti lusikkaleipiin on käytetty soodaa, mutta leivinjauhe sopii yhtä hyvin.
Kokeilin gluteenittomiin lusikkaleipiin sekä Pirkan että Virtasalmen Viljatuotteen vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta. Molemmilla onnistui hyvin tällä reseptilläni. Virtasalmen jauhoseoksella leivotut olivat maultaan voimakkaampia ja rakenteeltaan karkeampia kuin Pirkan jauhoseoksella tehtynä. Molemmat kyllä maistuivat erinomaisilta.
Lusikkaleipien aromikkaan maun salaisuus piilee ruskistetussa voissa. Voi sulatetaan teräskattilassa ja sen annetaan kiehahtaa. Tämän jälkeen voisula saa poreilla miedolla lämmöllä useita minuuttia. Voisula on valmista, kun sen väri alkaa ruskistua. Älä polta voita, koska silloin lusikkaleipiin tulee kitkerää makua.
Gluteenittomien lusikkaleipien tekeminen vaatii kärsivällisyyttä ja näpräämistä. Taikina painellaan teelusikan pesään, pinta tasoitetaan ja reunat siistitään. Pikkuleipä vedetään lusikasta uunipellille sileä pinta leivinpaperia vasten.
Lusikkaleivät ovat hauraita, joten anna niiden jäähtyä pellillä uunista ottamisen jälkeen. Joka toiselle jäähtyneelle pikkuleivälle levitetään marmeladia ja toiset pikkuleivät asetetaan päälle. Lusikkaleivät kieritellään lopuksi sokerissa.
Marttatyövuosiltani tulee mieleen lusikkaleipiin liittyvä tarina. Marttojen neuvonta-puhelimeen soitti hätääntynyt lusikkaleipiä leipova rouvashenkilö. Hän kysyi: ”Mitä minä teen, kun kaikki lusikat ovat jo uunissa ja taikinaa on vielä jäljellä?”. ?
Raaka-aineet
100 g voita
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tl soodaa tai leivinjauhetta
2½ dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseoksesta (Pirkka tai Virtasalmen Viljatuote)
Täyte:
½ dl vadelma- tai omenamarmeladia
Kierittelyyn
hienoa sokeria
Näin valmistat
Sulata voi teräskattilassa ja kiehauta. Anna voin hiljalleen poreilla useita minuutteja välillä sekoittaen, kunnes voi alkaa punertua.
Siirrä kattila liedeltä ja sekoita sokeri voihin. Anna seoksen jäähtyä.
Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
Sekoita gluteeniton jauhoseos, vaniljasokeri ja sooda keskenään. Lisää seos voi-sokeriseokseen. Sekoita taikina tasaiseksi. Anna taikinan hetken tekeytyä.
Painele taikinaa soikean ja mielellään melko syvän teelusikan pesään. Tasoita pinta ja siisti reunat. Vedä taikina lusikasta suoraan leivinpaperille tasainen pinta alaspäin.
Paista pikkuleipiä uunissa noin 10 minuuttia tai kunnes ne ovat saaneet hieman väriä. Ei liikaa, koska silloin lusikkaleivistä tulee kovia.
Anna pikkuleipien jäähtyä.
Levitä marmeladia joka toisen pikkuleivän tasaiselle pinnalle ja paina toinen pikkuleipä päälle.
Kierittele lusikkaleivät sokerissa.
Säilytä valmiit lusikkaleivät tiiviissä rasiassa viileässä. Voit myös pakastaa lusikkaleivät.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
19 kommenttia
Hei onko todella 2,5dl vehnäjauhoa? Tein kaksinkertainen annoksen ja Pirkka jauhoja, tuli muru taikina eikä voi leipoa lusikkaan
Hei! Leivoitko ohjeen vehnäjauhoilla? Blogini kaikki ohjeet on testattu gluteenittomilla jauhoseoksilla. Vaihtaminen vehnäjauhoihin yksyhteen ei aina toimi. Pikkuleipätaikinoissa raaka-aineiden tarkka mittaaminen on tärkeässä roolissa. Mittaan rasvan aina vaakaa käyttäen ja muut aineet mittasarjan mitoilla. Hyvää kesää ☀️
Heippa! Kun olet tehnyt välillä myös gluteenittomia ja vegaanisia leivontareseptejä, niin mitä luulet onnistuisivatko nämä lusikkaleivät uusilla Floran tai Elephantin voin vegaanisilla korvikkeilla? Näinköhän niistä saisi ruskistettua voin tavoin karamellista makua lusikkaleipiin? Jos kokeilet, niin mielenkiinnolla jään odottamaan reseptiä. 🙂
Hei! Minulla ei valitettavasti ole kokemusta Floran ja Eleplantin vegaanisista rasvoista. Olen tähän mennessä leiponut vegaaniset leivonnaiset Sunnuntain laktoosittomalla margariinilla, joka on myös maidoton. Pitääpä tutustua noihin uusiin tuotteisiin, kun joulupöytäämme on tulossa kaksi vegaania. Mukavaa joulun odotusta 🙂
En suosittele Semperin jauhoilla tekemään… tai sitten niitä pitää olla paljon enemmän. Viljatuotteen jauhoilla onnistui hyvin. Hyvän makuisia tulee ?
Gluteenittomissa jauhoseoksissa on suuria eroja. Siksi merkitsen millä jauhoseoksella olen ohjeen leiponut. Kokeilin lusikkaleipiin sekä Pirkan että Virtasalmen Viljatuotteen vaaleaa jauhoseosta ja niillä ohje toimii. Semperin jauhoseoksessa ei ole psylliumia, joten se käyttäytyy eri tavalla. Kannattaa valita aina se gluteeniton jauhoseos, joka on mainittu reseptissä. Silloin onnistuu.
Mikä ohjeessa mättää kun tulee hyvänmakuisia mutta lättänöitä pipareita ? Kaksi kertaa olen kokeillut tarkasti ohjetta seuraten. Vastausta kaivaten.
Pohdin, mikähän mahtaisi mättää. Jos lusikkaleivät leviävät paiston aikana, taikinassa on liian vähän jauhoja. Lisää tällöin vähän jauhoseosta taikinaan. Paistamalla koekakun voit varmistaa, että jauhoja on riittvästi. Entä minkälaisia pikkulusikoita käytät? Lusikassa olisi hyvä olla mahdollisimman kovera pesä, jolla saa kauniinmuotoisia lusikkaleipiä. Toivottavasti seuraava erä onnistuu paremmin.
Todella hyviä tuli tällä reseptillä. Olen tehnyt aikaisemmin tällä reseptillä ja kerronpa teille salaisuuden:” Voin / rasvan keittämisessä kannattaa olla tarkkana. “Maun kitkeryys on yleensä kiinni voin keittoasteesta vrt. ruskeakastike. Sellaiseksi se ei saa palaa .-)
Kiitos vieläkin ihanasta reseptistä, mikä sopii jokaiselle.
Kiva kuulla, kiitos! Se on just näin. Rasvan passeli keittäminen takaa lusikkaleipiin täydellisen aromin.
Mikä on mennyt pieleen kun pikkuleivät levisi paisto aikana.
Harmi, että lusikkaleivät levisivät uunissa. Arvelisin mittavirhettä joko rasvan tai jauhoseoksen kohdalla.
Hei, tein äsken lusikkaleipiä, mutta…laitoin ruokasoodaa kun ohjeessa luki “ruokasoodaa tai leivinjauhetta” ja niistä tuli aivan hirvittävän kitkeränmakuisia. Muuten ohje kyllä ihan ok, jauhoja lisäsin pikkuisen, kokeilen seur.kerran leivinjauheella, jos maku silloin parempi. Harmittaa vaan nyt kun olin lahjaksi antamassa näitä.
Veganisoin ohjeen käyttämällä voin sijasta Naturli block rasvaa. Jauhoina Pirkan vaalea gluteeniton jauho. Pikkuleivät onnistuivat hyvin ja maku vain parani seuraavana päivänä. En ole aiemmin leiponut näitä gluteenittomana, mutta kyllä kannatti.
Kiva kuulla, että vegaanisella rasvallakin ohje toimii hienosti. Kiitos vinkistä! 🙂 Lusikkaleivät ovat kyllä niin hyviä.
Kiitos ohjeesta. Hyvin onnistuivat myös gluteenittomina, aivan yhtä kauniita, kuin tavallisia vehnäjauhoja käyttäen.
Ole hyvä! Kiva kuulla, että lusikkaleivät onnistuivat hyvin.
huono ohje. taikinasta tuli paukkuista, ja leivät oli vaikea muotoilla. 10 minuutin paiston jälkeen keksit muuttuvat littaniksi kuin lätyt. jäähtymisen jälkeen keksit kovettuvat kivikoviksi. arvosana 0/10 en suosittele. gluteenittomat ohjeet ovat niin epävarmoja…
Harmillista, ettet saanut lusikkaleipiä onnistumaan. Millä gluteenittomilla jauhoilla teit taikinan? Jauhoseoksissa on suuria eroja, mikä vaikuttaa lopputulokseen. Varsinkin pikkuleivissä. Itse olen leiponut tällä ohjeella lusikkaleivät sekä Virtasalmen että Pirkan vaalealla jauhoseoksella useamman kerran ja aina on onnistunut. Vaikea sanoa, mikä meni pieleen. Kun mittaa aineet tarkasti ja tekee samoilla gluteenittomilla jauhoseoksilla, kyllä toimii.