Joulunpyhät ovat takana ja ne menivät leppoisasti meidän nuorison kanssa ulkoillen ja vähintään riittävästi syöden. Tänä vuonna ei voida tehdä pientä välipäivien reissua kauemmaksi, kuten normaalisti. Onneksi on lunta, pientä pakkasta ja loistavat luontopolut lähellä. Eilen pidettiin patikoinnissa välipäivä, jotta jaksetaan tehdä loppuviikolla pitempi kokopäivän vaellus Repoveden kansallispuistossa. Lepopäivänä sain aikaa leipomiseen. 🙂

Uusi vuosi kolkuttelee ovella, joten ajatukset ovat uudenvuoden tarjoiluissa. Juustot kuuluvat yhtä varmasti uudenvuodenaaton tarjoiluun kuin kinkku joulupöytään. Juustojen kanssa maistuvat suolaiset keksit, joten eiku uutta keksireseptiä suunnittelemaan.

Leivoin gluteenittomat suolaiset keksit tummista Jytte-jauhoista ja gluteenittomista kauraleseistä. Leseet antavat kekseihin ihanaa rapeutta ja makua. Jos sinulla ei satu olemaan Jytte-jauhoja, voit korvata ne esimerkiksi Virtasalmen tai Pirkan vaalealla jauhoseoksella. Juustoraasteena kannattaa käyttää voimakkaan makuista juustoraastetta, kuten puna- tai mustaleimaista emmental-juustoraastetta tai gruyere-juustoraastetta.

Taikinasta kaulitaan levy, josta otetaan muotilla keksejä. Keksit koristellaan/maustetaan esimerkiksi sormisuolalla, savustetulla paprikajauheella, unikonsiemenillä tai juustoraasteella.

Voit myös leivinpyörällä tai veitsellä paloitella taikinalevyn. Tällöin voitele paloittelun jälkeen koko levy kananmunalla ja ripottele juustoraaste pinnalle ennen palojen siirtämistä uunipellille.

Näistä suolaisista kekseistä tuli tosi rapeita ja herkullisen makuisia. Keksit maistuvat pienenä suolaisena välipalana myös sellaisenaan.

t. Himoleipuri Leila

Raaka-aineet
2 dl gluteenitonta tummaa Jytte-jauhoa
1 dl gluteenitonta kauralesettä
½ tl leivinjauhetta
¼ tl suolaa
2 dl voimakkaan makuista juustoraastetta
125 g margariinia
1 kananmuna
2 rkl maitoa
Voiteluun
kananmunaa
Koristeluun
yrteillä maustettua sormisuolaa
savupaprikajauhetta
unikonsiemeniä
juustoraastetta
Näin valmistat
Sekoita kulhossa Jytte-jauhot, kauraleseet, leivinjauhe ja suola sekä juustoraaste keskenään.
Paloittele margariini ja nypi se kuivien aineiden joukkoon.
Avaa kananmuna lasiin ja riko sen rakenne rikki haarukalla. Kaada suurin osa kananmunasta taikinaan. Säästä vähän kananmunaa keksien voitelua varten. Lisää myös maito.
Sekoita taikina tasaiseksi ja siirrä se tekeytymään jääkaappiin puoleksi tunniksi.
Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Laita leivinpaperit valmiiksi kahdelle uunipellille.
Jaa taikina kahteen osaan, jos haluat tehdä monenlaisia keksejä.
Kaulitse ensimmäinen osa taikinaa levyksi jauhotetulla pöydällä. Ota levystä muoteilla pieniä keksejä. Siirrä keksit pellille. Voitele keksit kevyesti kananmunalla ja ripottele päälle mausteita. Paista keksit uunin keksitasolla noin 8 minuuttia tai kunnes ne ovat kauniin ruskeita.
Kaulitse toinen taikinapala neliönmuotoiseksi levyksi. Leikkaa levy taikinapyörällä tai veitsellä neliön tai suorakaiteen muotoisiksi paloiksi. Voitele levy kananmunalla ja ripottele päälle juustoraastetta. Nosta palat leivinpaperoidulle pellille. Paista keksejä uunin keskitasolla noin 8 minuuttia tai kunnes ne ovat kauniin ruskeita.
Tarjoa suolaisia keksejä juustojen kera tai pikkusuolaisena kahvipöydässä.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
6 kommenttia
Kiitos himoleipurille tämän vuoden hyvistä resepteistä! Toivotan oikein hyvää Uutta Vuotta ja paljon uusia mielenkiintoisia reseptejä! Pysyköön Korona kaukana ja hyvä mieli lähellä. Terveisin Eija.
Kiitos paljon Eija! Hyvää ja onnellista uutta vuotta myös sinulle ja paljon leivonnan iloa! t. Himoleipuri Leila
Ihanaa vihdoin löytyi gluteinittomien reseptejä:)
Mahtavaa, että olet löytänyt blogini! 🙂 Eiku kokeilemaan ohjeitani. Hyvää uutta vuotta ja leivonnan iloa sinulle!
Kiva kun laitat myös korvaavan jauhoehdotuksen reseptiin. Nämä lähtevät huomenna kokeiluun. Hyvää uutta vuotta 🙂
Kiitos! 🙂 Kiva kuulla, että innostuit ohjeestani. Hyvää uutta vuotta myös sinulle!